AKILLI BİNA SİSTEMLERİ
Bir binanın akıllı olması için birçok özelliğe sahip olması gereklidir. Bunlardan ilki kartlı bir geçiş sisteminin kullanılmasıdır. Kartlı geçiş sistemleri binaya giriş çıkışları kontrol ederken binanın güvenliğini sağlamaktadır. Bir diğeri iklimlendirme, havalandırma, yangın alarmı, aydınlatma ve asansörlerdir. Bu sistemler birbiri ile entegre edilerek çalışır ve genellikle tek bir merkezden yönetilirler. Bir binanın akıllı bina sayılabilmesi için tüm aşamalarının tek bir merkezden yönetilmesi gereklidir. Tüm sistemlerin birbiri ile entegre edilmiş bir şekilde çalışması kontrolü kolaylaştırır ve sistemi daha güvenli bir hale getirir. Bir binanın akıllı bina olmasının avantajları güvenlik, rahatlık ve tasarruf sağlamasıdır. Bu üç özelliği sağlayan akıllı bina sistemleri amacına ulaşmış olur. Son zamanlarda yapılan birçok projede akıllı bina sistemlerinden faydalanılmasının amacıda bu üç özellikten kaynaklıdır.Akıllı bina sistemlerinin kullanılması yeni değildir. 80’li yılların başlarında kullanılmaya başlanan akıllı bina sistemleri günümüz teknolojisi ile oldukça gelişmiştir. Binalarda artık hırsızlık ve oluşabilecek yangın, sel gibi tehlikeli durumlar için akıllı bina
sistemleri ile önlem alınmaktadır. Bu sistem öncelikli olarak bankalar, firmalar, okullar gibi kurumlarda kullanılmaya başlanmıştır. Şimdilerde sitelerde, apartmanlarda ve evlerde de sıklıkla tercih edilmektedir.
Bir binanın akıllı sayılabilmesi için birçok bileşene sahip olması gereklidir. Bu bileşenler:
1-Sistemin merkezinin olduğu bir kontrol odası,
2-Saha için gerekli paneller,
3-Saha için gerekli elemanlar,
4-Nihai kontrol araçları olarak sıralanabilir.
AKILLI BİNA SİSTEMLERİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Akıllı bina sistemlerinin özellikleri oldukça fazladır. Öncelikle sistemin anlayıp tanıma özelliği taşıması gereklidir. Bu sistemin yazılım bölümüne aittir. Aynı zamanda ölçme aralığı ve karşılaştırma özelliği sistemin güvenlikle ilgili gerekli olan özelliklerinden biridir. Ölçümlerin yapıldığı kadar sistemde tutulmasıda önemlidir. Ölçümlerin sistemde tarihsel olarak kayıtları tutulur. Aynı zamanda sistemin olayların geçtiği ortamlara ait özellikleri de tanıması gereklidir. Oluşan bir duruma anında tepki verebilmelidir. Bu noktada tepki olarak sıklıkla alarmlardan faydalanılır. Akıllı bina sistemleri çoklu dil ile anlaşabilme özelliğine de sahiptir. Endüstriyel tesisler, oteller, alışveriş merkezleri, rezidanslar. iş merkezleri, hastaneler, üniversite ve diğer eğitim merkezleri. Binalardaki ve tüm yerleşkedeki sistemleri optimum kullanan, sürekli izleyen, kontrol eden tasarruf sağlayan güvenilir bir otomasyon ve entegrasyon sistemine ihtiyaç duyarlar.Bina otomasyon ve yönetim sistemleri, kullanıldığı binanın ve işletmenin tipine bağlı olarak ısıtma, soğutma, havalandırma sistemleri (HVAC), jeneratör, hidrafor, VRV-VRF sistemleri, fan coil’ler, VAV’ler, aydınlatma, otopark CO gaz izleme ve egzost kontrol sistemleri gibi farklı elektromekanik sistemlerin bir merkezden izlenmesini. kontrolünü ve raporlanmasını kapsar.
Ayrıca CCTV (kapalı devre televizyon), kartlı geçiş, yangın algılama vb. diğer güvenlik ve zayıf akım sistemleri ile de entegre edilerek tek merkezden tüm binanın minimum personel ve maksimum verimlilikle kontrolü sağlanır.
Akıllı bina otomasyon sistemleri, akıllı enerji yönetimi ve yüksek verimli enerji tasarrufu seçenekleriyle maliyetten ve enerjiden tasarruf sağlayan sistemlerdir.
BMS ile kontrol edilen Sistemler
Klima Santralleri
Egzost, besleme, basınçlandırma fanları,
Pompalar
Kazanlar ve ısıtma sistemleri,
Soğutma grupları ve soğutma sistemleri,
Isı Dönüştürücüler
İç-dış aydınlatma
Elektrik ve ısı enerjisi izleme
Oda mekanik ekipmanları (Fan Coil, VRV, VAV, split klima..)
Su depolama ve temin sistemleri, asansörler, jeneratör, kompresör, su arıtma, paket cihazlar