Data ve İletişim Sistemleri

Sistem Odası / Data Center

Yapılandırması küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde sistem odaları yapılandırılırken belirli kriterlere dikkat edilmelidir. Bu kriterler küçük ölçekli sistem odaları için tümüyle gerekli olmasa da bilinmesi önemlidir. Hatalı tasarlanmış bir sistem odası işletmedeki tüm personel için sıkıntı yaratacak bir durum oluşturur. İşlerin işleyişini olumsuz etkileyen durumlar personellerde baskı ve stres yaratabilir. Bu yüzden sistem odası tasarlanırken tüm dış faktörler düşünülmelidir. Oluşabilecek tüm sıkıntılar göz önünde bulundurulmalıdır. İyi tasarlanmış bir sistem odası için gerekli kriterler:

1-Fiziksel Tedbirler:

Sistem odasının yapılacağı yer fiziksel değişimlerden oldukça uzak bir yerde tasarlanmalıdır. Binanın ısıtma ve soğutma sistemleri göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı zamanda kurulu tesisat ve kaloriferlerden uzak olmalıdır.

2-Isı Kontrolü:

Hizmet vermekte olan bir sunucunun bulunduğu ortamdaki ısı oranı çok önemlidir. Sunucular sıcaklıkları 70º'ı aştığı zaman çalışmayı durdururlar. Sunucunun kapanma riskine karşı bulunduğu odadaki ısı kontrolü için gerekli tüm önlemler alınmalıdır. Odada oluşabilecek bir durum için yedeklenmiş klimalar bulunmalıdır. Sistem odasında dikkat etmemiz gereken diğer bir konu sunucuların sıcak hava ve soğuk havayı verme şekilleridir. Sunucular soğuk havayı önden alırlar. Sıcak havayı ise sunucunun arka bölümünden bırakırlar. Bu durum göz önünde bulundurularak sunucular yerleştirilmelidir.

3-Nem Kontrolü:

Tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi sunucularda da nem konusu oldukça önemlidir. Nemli bir ortamda sunucularda kısa devre oluşabilir ve cihazlar bozulabilir. Önlem olarak e-posta ya da telefon çağrısıyla bilgilendirme yapan nem sensörleri kullanılmalıdır.

4. Temizlik:

Toz konusu bilgisayarlar için büyük önem taşır. Sunucular, devreler ve de fanlarda oluşabilecek toz cihazların bozulmasına sebep olur. Toz için alabileceğimiz önlemlerden birisi protectamat isimli zemin kaplamasıdır. Sağlık sektöründe kullanılan bu zemin sistem odaları içinde oldukça faydalıdır. Aynı zamanda odadaki kabloları ve cihaz parçalarını düzenli olarak temizlemek toza karşı önlem almamız açısından da faydalıdır.

5-Doğal Afetlere Karşı Tedbirler:

Her türlü önlemi almış olsak bile bazı sıkıntıları önceden kestiremeyebiliriz. Bu tarz durumlara örnek olarak doğal afetler verilebilir. Zamanını, büyüklüğünü tahmin edemediğimiz doğal afetler cihazlarda kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. Bizim bu durumlar için alabileceğimiz bazı önlemler vardır. Yangın olma ihtimaline karşı odada duman dedektörü kullanılmalıdır. Odaya mutlaka temiz gaz içeriğindeki bir yangın söndürücü eklenmelidir. Su baskısını sunucular için oldukça tehlikelidir. Bunun için alabileceğimiz önlem yüksek zeminli bir alanda odamızı kurmaktır. Diğer bir önlem ise su dedektörü kullanılmasıdır. Depreme karşı alınacak önlem sistem odamızdaki dolap ve cihazların doğru yerleştirilmesidir. Cihazların ve dolapların iyi bir şekilde sabitlenmesi gereklidir.

6. Enerji kontrolü:

Enerji altyapısı çok detaylı bir konudur. Enerji altyapısını genel başlıklarıyla incelememiz gerekirse; – Enerjinin sürekliliği – Enerjinin yedekliliği – Enerjinin iletimi – Enerjinin izlenmesi – Topraklama olarak sıralayabiliriz.

Server/ Sunucu Çözümleri

Teknolojinin hızla gelişmesi ile firmaların ihtiyaçları da eskiye göre farklılık göstermektedir. Firmaların kullandıkları uygulamaların daha fazla kaynak ihtiyacının oluşması yeni çözümler ortaya çıkarmıştır. Her kurum için farklı ihtiyaçlar oluşmaktadır. Bu sebeple çözümler de firma ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Firmalar uygulamanız için yüksek düzeyde bellek ve depolama alanı oluşturabilir. Ayrıca performansı da olumlu etkileyecek çözümler ortaya çıkarabilirler. Bu durumlar için yeni bir sunucu ile çalışabildiğiniz gibi sunucu birleştirme işlemi de yapabilirsiniz. Yeni nesil sunucu çözümleri eskiye göre birçok konuda farklılık göstermektedir. Sanallaştırma, veri tabanı ve düşük maliyet bu çözümlere örnek verilebilir.

Veri Depolama /Data Storage Çözümleri

Zaman geçtikçe depolamaya olan ihtiyaçlarımız değişmektedir. Günlük hayatımızda, iş yerimizde ve de telefonlarımızda sürekli depolama ihtiyacımız artmaktadır. İhtiyaçlar farklılık gösterirken çözümlerde her geçen gün iyileşmektedir. Eskiden depoladığımız bilgilerin korunur olması önem taşımaktaydı. Fakat şimdi bilgilerin yönetilebilmesi de oldukça önemlidir. Veri depolama sistemleri bilgiyi kontrol eder. Bu kontrol firmanın bilişim yapısında verimli ve dinamik bir etki oluşturur.

Veri Yedekleme /Data Back Up Çözümleri

Veri yedekleme ile ilgili çağımızda sunulan en iyi çözüm bulut teknolojisidir. Bulut teknolojisi ile bilgi yedeklenir. Bilgiler kişisel hatalar, doğal afetler gibi herhangi bir durumdan kaynaklı zarar görmez. Güvende tutulur. Kullanımı oldukça kolaydır. Kullanışlı bir diğer tarafı ise verilerin şifrelenip gönderilmesidir. Yedekleme maliyetini oldukça düşük tutar. Verileri sıkıştırarak depolamada daha kullanışlı bir alan yaratır.

Veri Güvenilirliği ve Arşivleme Çözümleri

Veri güvenliği için kullanacağınız bir sistem sunucunun performansını arttırır. Sistem sunucuları yedek alarak çalışırlar. Yedekli çalışmak yönetimi merkezileştirir. Merkezileşen yönetimde çalışmanın hızlı gerçekleşmesini sağlar. Gelen mesajlara hızla cevap verilir ve önceki mesajlar arşivlenir. Bu süreç yedekleme ve hızlı çalışma üzerine kurulmuştur. Çalışırken şirketler için büyük kolaylık sağlar.

Sanallaştırma Çözümleri

Sanallaştırma ile kullanılmakta olan fiziksel donanıma kurulumlar yapılır. Birden fazla işletim sistemi kurulumu yapılmasından sonra tek makine üzerinden çalışma avantajı gerçekleşir. Bu durum paylaşımlı kullanımı sağlamaktadır. Avantajları oldukça fazla olan bu sistem donanım ve yatırım maliyetlerini düşürmektedir. Merkezi yönetim kolaylığı sağlamaktadır.

Network/ Şebeke Tasarım, Kurulum, Danışmanlık

Danışmanlık verilen bir firma için amaçlanan şirketin bilişim sistemlerinde hiçbir sorun yaşamamasını sağlamaktır. Bunun için şirketlerin ihtiyaçları düzenli olarak takip edilir. Yaşadıkları sıkıntılar arşivlenir. Yaşanılan sıkıntılara uygun çözümler sunulur.

Kablosuz Ağ Çözümleri

Kablosuz ağ çözümleri uzmanlık gerektirmektedir. Ağ kurulumu, ürün seçimi, AP'lerin yerleri bir uzman tarafından belirlenmelidir. Kablosuz ağ çözümleri kurulumundan sonrasında da takip gerektirir. Bu yüzden uzman bir ekiple çalışmak önem taşır.