Teknolojinin gelişmesi ile birçok iletişim sistemi ortaya çıkmıştır. Tüm bu iletişim sistemlerinin en önemlilerinden biri de telefon santralleridir. Günümüzde neredeyse tüm işletmelerde telefon santralleri kullanılmaktadır. Telefon santrallerinin amacı dış hatlardan gelecek aramaları yönlendirme ve bekletme üzerinedir. Aynı zamanda santraller ses kayıtlarını da saklayabilir. Kullanılmakta olan iki farklı telefon sistemi vardır. Bunlardan geleneksel olan ve günümüzde hala sıklıkla kullanılmakta olan Analog Telefon Sistemleridir. Diğeri ise internet hatları üzerinden iletişimi sağlayan IP Telefon Sistemleridir.
Analog telefon sistemleri merkeze bağlı kablolar ile iletişimi sağlamaktadır. İşletmelerin iç ve dış görüşmelerini yöneten sistem aynı zamanda modüler bir sistemdir. Teknolojinin gelişmesi ile analog sistemler de programlanabilmektedir.
IP telefon sistemleri iletişimi internet ağı üzerinden sağlamaktadır. Avantajlarından biri hattın şifrelenmesi ile konuşmaların dinlenmesini önlemektir. Aynı zamanda kullanılacak bir yazılım teknolojisi ile santralinizin yönetimi size aittir. Konuşmaların kayıtlarını saklayabilir ve arama yapan numaraları görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda hat park edebilirsiniz. Her bir konuşmacı için farklı standartlar belirleyebilirsiniz. Diğer avantajı ise aramaları en ucuz hatta yönlendirebilmenizdir. Birçok işletmenin ihtiyacı olan birden fazla kullanıcıya mesaj gönderme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sesli mesajlar, kablosuz telefon çözümleri gibi pek çok özelliği de gerçekleştirebilirsiniz.
IP telefon sistemleri internet üzerinden iletişimi sağlamaktadır. Günümüz şirketleri tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden biri de analog sisteme göre daha çok yenilik ve kolaylığı beraberinde getirmesidir. Telefon sistemi için ekstra kablolama maliyeti ortadan kalkar. Analog sistem IP telefon sistemine göre kablolama gerektirmektedir. Şirket elemanları IP telefon sistemi ile kendi aralarında ücretsiz konuşabilmektedir. Bu da firma içi iletişim maliyetlerinin daha düşük olmasını sağlar.
Telefon santrallerini kullanan kişiler hatlarını mobil cihazlarına entegre edebilmektedirler. Böylece her koşulda iletişime devam edebilirler.